fbpx

DIP od Portu nabízí pestrou škálu možností pro moderní penzijní spoření

Portu začalo dlouhodobý investiční produkt DIP nabízet již od 4.ledna 2024. Bylo tak jedním z prvních průkopníků této nové formy spoření na stáří. I díky své rychlosti získalo Portu jen za první dva týdny na 2.600 zájemců o DIP. O detailech toho co Portu nabízí a proč bychom měli při výběru DIPu Portu zvážit jsme si povídali přímo s p. Radimem Krejčím, zakladatelem a generálním ředitelem Portu.

Od kdy má Portu DIP v nabídce, je o něj zájem?

DIP jsme spustili jako jedni z prvních hned 4. ledna. Jen za první dva týdny si jej u Portu založilo již přes 2600 lidí. Domníváme se, že zájem o dlouhodobý investiční produkt dále poroste s tím, jak možnosti DIPu zaznamenají ještě zaměstnavatelé, kteří mohou na DIP také přispívat.

Mají o DIP zájem většinou zákazníci stávající nebo získáváte i zákazníky nové?

Je to kombinace obojího. Řada našich stávajících klientů na DIP čekala a založila si jej hned po spuštění. DIP vzbudil ale velký zájem i u nových klientů. Výrazně se nám zvýšily počty nových registrací. Zpracováváme jich stovky denně. Každý čtvrtý nově založený účet je DIP.

Co Portu DIP nabídka obsahuje?

Zájemcům jsou v našem DIPu k dispozici všechny produkty dostupné na Portu.cz. Jedná se zejména o řízené Portfolia na míru, která skládá a nastavuje Portu pro klienty. Dále si může klient složit vlastní investiční strategii z nabídky ETF a akcií. Možností je také využít investice do kryptoměn v rámci Portu Crypto. V neposlední řadě je v nabídce konzervativní produkt Investiční rezerva, který je založený na hotovosti s vysokým úročením. Aktuálně v lednu dosahuje výše 6,25 % ročně.

Rozdělujete v Portu DIP nabídku dle rozdílného přístupu klientů k riziku?

V rámci řízených portfolií Portu se vždy zobrazí klientovi doporučení vhodné rizikovosti s ohledem na jeho rizikový apetit i plánovanou délku investování. Určité rizikovější produkty (např Crypto nebo Strategie) však nemusí být člověku dostupné, pokud například neprokáže dostatečné znalosti a zkušenosti s investováním.

Proč bychom si měli pro DIP vybrat právě Portu?

Důchodový účet Portu nabízí (mimo standardní zákonem dané výhody) široké investiční možnosti a snížený poplatek. Ten je oproti klasickému účtu o polovinu nižší, tedy jen 0,5 % ročně. Lidé si Portu oblíbili zejména kvůli jednoduchému a přehlednému uživatelskému rozhraní, ať už v mobilu nebo na webu, modernímu přístupu k investování, nápomocné zákaznické podpoře a velmi zajímavým dlouhodobým výnosům.

Můžete nám přiblížit jak si DIP v Portu zařídit a jak funguje?

Založení DIPu je jednoduché. Pokud klient Portu ještě nemá, tak se musí nejprve zaregistrovat. V průběhu registrace se přímo zeptáme, zda chce klasický investiční účet nebo Důchodový účet (DIP). Během registrace musí klient vyplnit investiční dotazník, zvolit svou první investici a pak doplnit osobní údaje a nahrát kopie dokladů totožnosti.

Má-li klient Portu již založené, je cesta ještě jednodušší. Není potřeba se registrovat znovu, stačí v Menu po přihlášení zvolit, že chci založit další účet a vybrat ten Důchodový (DIP). Po založení DIPu už jen stačí si vybrat, s jakou investicí člověk na důchod začne investovat. Může si vybrat sám nebo dát na doporučení vhodné investice od Portu. Vše zvládne člověk jednoduše na počítači nebo v mobilu.

Jaké jsou spojeny s DIP u vás poplatky za správu účtu?

Jediný poplatek, který Portu na tzv. Důchodovém účtu účtuje je snížený poplatek za správu 0,5 % ročně z hodnoty investice. Portu nemá žádné vstupní poplatky, neúčtuje nic za provedené obchody, ani neaplikuje žádnou kurzovou marži při směně měn.

Umožňujete pro DIP nastavení pravidelných investic?

Samozřejmě, peníze lze na Portu vkládat jak jednorázově, tak pravidelně pomocí trvalého příkazu. Peníze si mohou klienti i jednorázově převést do Peněženky nebo Investiční rezervy. Poté je již mohou postupně přesouvat do dlouhodobých investic pomocí funkce Pravidelné převody.

Poskytujete DIP klientům možnost nějakého vzdělávání?

Dlouhodobě se snažíme lidem vše v oblasti investic vysvětlovat a představovat. Posíláme jim série edukativních emailů, publikujeme řadu článků na našem magazínu, nahráváme podcasty nebo čas od času děláme webináře, kde se nás lidé mohou na cokoliv zeptat.

Děkujeme za poskytnuté informace!

Za redakci DIP Info Jan Sýkora

Zajímá vás téma dlouhodobého investičního produktu? Pokud ano, tak budeme rádi, když si přečtete další naše články, které vydáváme ve spolupráci s poskytovateli DIP. Na konkrétní sekce našich stránek se dostanete pomocí lišty navigace v menu nebo kliknutím na tlačítka níže:

Přejít nahoru