fbpx

Portu umožní v rámci DIP investice do široké palety produktů

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) je dle Portu dobrý krok k liberalizaci investování na důchod. DIP dá lidem více volnosti v tom, jaké nástroje pro zajištění na stáří využijí.

O Portu

Portu patří již neodmyslitelně k předním investičním platformám, které v Česku máme. V letošním roce svoji pozici Portu upevnilo i získáním titulu Fintech roku 2023 v prestiční soutěži banka roku. Dle informací, které Portu o sobě na svých webových stránkách uvedla, spravuje Portu ke konci roku 2023 již více než 1miliardu EUR pro celkem více než 230.000 zákazníků. Krédem společnosti je pak: „Demokratizovat investování v Česku i za hranicemi“. Není tak divu, že na naše otázky, jestli Portu vítá a připravuje zavedení dlouhodobého investičního produktu pro své klienty padly jednoznačná ano. Více se již dozvíte v našem následujícím rozhovoru s p. Martinem Luňáčkem, výkonným ředitelem Portu.

Vidí v DIP Portu příležitost?

Nepochybně ano. Je to dobrý krok k liberalizaci oblasti investování na důchod. Legislativa dává lidem více volnosti v tom, jaké nástroje chtějí pro zajištění na stáří využít a od jakého poskytovatele. Rozšíření možností povede k větší konkurenční soutěži, ze které bude ve výsledku profitovat zejména koncový investor.

Budete DIP Portu zákazníkům nabízet?

Ano, naším cílem je začít nabízet DIP co nejdříve po novém roce, kdy legislativní změny vstoupí v účinnost. Na přípravě v současné době usilovně pracujeme.  

Můžete zmínit více detailů o připravované nabídce?

V rámci DIPu budou moci naši klienti investovat do široké palety investičních produktů. Očekáváme, že nejvíce využívané budou naše portfolia na míru, které skládá a řídí Portu z pasivních ETF. Ty se výborně hodí pro dlouhodobé investování třeba právě na důchod, protože v dlouhém horizontu dosahují lepšího zhodnocení než tradiční podílové nebo penzijní fondy se srovnatelnou rizikovostí. Kromě řízených portfolií bude možné na Portu v rámci DIP investovat také do vlastních investičních strategií složených třeba z jednotlivých akcií velkých zahraničních společností nebo z pražské burzy. Pokud bude chtít někdo přidat i trochu investic do kryptoměn, na Portu to nebude problém. Na všech produktech bude navíc zvýhodněný poplatek.

Je něco, co byste chtěli k DIP za Portu ideálně doplnit či na něm ještě změnit?

Z našeho pohledu je DIP skvělou alternativou tradičnímu penzijnímu spoření, jelikož umožňuje lidem investovat na důchod efektivněji a nastavit si investice zcela podle sebe. Ty tak mohou být i dynamičtější a více vydělat. Věříme, že v budoucnu se DIP dočká ještě dalších vylepšení, která ze současného návrhu vypadla. Například jde o portfoliový přístup ke zdanění výnosů.

Pokud by se mělo ještě něco měnit, měl by to být přístup státu k vyplácení příspěvků na důchodové spoření – u penzijka jsou, u DIPu nikoliv. Pokud už se stát rozhodl z veřejných peněz motivovat lidi ke spoření na důchod pomocí státních příspěvků, měl by nechat na lidech, na jaký produkt je budou čerpat.

Děkujeme za poskytnuté informace!

Za redakci DIP Info Jan Sýkora

O DIP aktuálně

Dlouhodobý investiční produkt

DIP Fio banky nabízí elegantní spojení možností pasivního a aktivního investování

Fio banka umožňuje v rámci své DIP nabídky investovat do širokého portfolia investičních nástrojů včetně vlastních Fio fondů. Fio banka tak ...

DIPinfo Poradna

Nevíte si se založením DIPu rady? Právě pro vás připravujeme DIPinfo Poradnu, kde rádi zodpovíme Vaše dotazy. DIPinfo Poradna je ...
Dlouhodobý investiční produkt

Komerční banka pro DIP nabízí investiční řešení na míru

Komerční banka nabízí pro DIP přes stovku fondů, které si může klient dle vyjádření banky poskládat dle svých preferencí doslova ...
Dlouhodobý investiční produkt

Nabídka KK INVESTMENT PARTNERS umožňuje mít více DIP portfolií najednou

S KK INVESTMENT PARTNERS, a.s. si můžeme pro DIP vytvořit na jednom místě rovnou více portfolií najednou a sledovat tak ...
Přejít nahoru