fbpx

Patria Finance nabízí v DIP flexibilitu a široké možnosti pro investování

Patria Finance vidí v DIP revoluci ve spoření na stáří u nás. V dlouhodobém investičním produktu nabízí klientům vysokou flexibilitu a široké možnosti pro investování. S více než 70 tisíci klienty, kterým spravuje více než 100 miliard korun, patří Patria Finance k nejvýznamnějším finančním institucím u nás. Opírá se o velmi silné zázemí, je součástí skupiny ČSOB a patří tak do nadnárodní skupiny KBC. Co nabídka dlouhodobého investičního produktu v Patrii Finance obsahuje a proč bychom ji měli zvážit, jsme se zeptali pana Richarda Podpiery, generálního ředitele.

Co pro vás jako společnost a vaše klienty DIP znamená?

Na přípravě dlouhodobého investičního produktu jsme spolupracovali se zástupci státu a dalšími finančními institucemi už od jeho původní myšlenky. DIP velmi vítáme. Je to krok, kterým stát konečně podporuje samostatnou aktivitu občanů, kteří se chtějí zajistit na stáří. Mnoho z více než 70 tisíc našich aktivních investorů a investorek se již popravdě těšilo na okamžik, který individuální investování za účelem zajištění se ve stáří postaví po bok dosavadních daňově podporovaných produktů penzijka či investičního životního pojištění

Od kdy má Patria DIP v nabídce, jaký je o něj zájem?

Patria Finance byla mezi třemi subjekty, které DIP nabídly v prvním možném okamžiku ihned od úvodu roku 2024. První desítky klientů jsme tak přivítali do DIP ihned od 1. ledna. O akvizici klientů neuvolňujeme přesná čísla, v prvním měsíci šlo ale průběžně již o stovky klientů DIP týdně. Dvouciferný podíl z těchto klientů přichází do Patria Finance zcela nově – tedy klienty Patrie dosud nebyli – s cílem otevření DIPu.

Patria v aktuální kampani komunikuje DIP jako revoluci – je DIP revoluce? Proč?

DIP revolucí podle nás skutečně je, a to právě posunem dosavadního „spoření“ na stáří do roviny obvyklé ve spoustě západních zemí tj. k investování a mnohem více k vlastní volbě a zodpovědnosti.

U DIPu si klienti rozhodnou sami, do čeho investovat. U Patria Finance je pro ně připravena ta nejširší možná paleta investičních nástrojů, kterou umožňuje zákon. Jde o akcie, ETF, vybrané dluhopisy a podílové fondy. Oproti běžnému portfoliu dle zákona není možné nakupovat investiční certifikáty a obecně rizikovější produkty, typicky s pákou.

Jak si mohu DIP v Patrii sjednat?

Ti, kdo klienty Patrie ještě nejsou, tak mohou učinit plně online a během několika minut. Proces otevření účtu jsme dále zrychlili a usnadnili nedávným zavedením BankID. Stávající klient Patria Fiance si může DIP aktivovat snadno online přes záložku DIP v obchodní platformě WebTrader. V tu chvíli mu vznikne vedle běžného portfolia portfolio DIP. Do něj jednoduše pošle prostředky (z běžného portfolia přes volbu Interní převod v záložce Portfolio) a hned poté může klient do DIPu nakupovat, jak je zvyklý, ať už jednorázově nebo formou pravidelných investic do ETF. Ten, kdo už je klientem Patria Finance se tedy při investování chová zcela tak, jak je zvyklý, pouze s novou volbou, do jakého portfolia nakupuje – zda do běžného nebo do DIPu.

Umožňuje Patria pro DIP nastavení pravidelných investic?

Ano, mimo DIP i v něm. V Patria Finance nabízíme klienty nejvyhledávanější ETF v režimu produktu Pravidelné investice. Skrze „pravidelka“ lze snadno a s nízkými náklady investovat do světových akciových indexů v čele s americkými S&P 500 a Nasdaq, německým DAXem nebo dluhopisových indexů. Pravidelné investice zahrnují také tematická ETF, zahrnující tituly, vyplácející dividendu, investující do realit nebo do oblasti čisté energie, tedy udržitelnosti. Jsme přesvědčeni, že využití Pravidelných investic do ETF je chytrou a nákladově velmi příznivou formou dlouhodobého investování, přitom již od pětistovky měsíčně. Pravidelné investice mohou klienti využívat jak v rámci běžného investování tak v režimu DIP.

Jaké jsou v Patria spojeny se správou DIP poplatky?

Různí poskytovatelé přistupují k poplatkům za DIP různě. V Patrii klient žádný speciální poplatek za DIP neplatí. Vedení obchodního účtu je u Patrie zdarma, poplatková struktura pro DIP je totožná jako při investici v rámci běžného portfolia. Jsou ale na trhu brokeři, kteří skutečně správcovský poplatek za DIP nastavili, ale na druhou stranu klient neplatí „vstupní“ poplatky za nákup cenného papíru v DIPu.

Je na klientovi, aby si propočítal, jaká varianta je pro něj výhodnější, jestli platit poplatky za transakce, ale neplatit správcovský poplatek nebo naopak. Naše propočty nicméně ukazují, že čím větší bude postupně portfolio v DIPu, tím dražší bude druhá varianta „pravidelného fee“ oproti jednorázovému poplatku za obchod jako v případě jakéhokoli jiného nákupu cenného papíru do běžného portfolia klienta.

Koho myslíte, že DIP nabídka u Patria nejvíce a čím osloví?

DIP je podle našeho názoru zajímavý především pro ty, kdo se chtějí připravovat na budoucnost a zároveň chtějí větší flexibilitu v tom, do čeho, jak a kdy budou svoje prostředky investovat. Zkrátka si sami rozhodnout, do čeho investovat místo doposud vnucených a nabídkou omezených strategií.

Za největší výhodu právě u Patrie považujeme již zmíněnou nejširší možnou nabídku investičních nástrojů, které zákon umožňuje do DIPu pořizovat. To včetně nízkonákladových ETF, jejichž pravidelné nákupy oproti jednorázovým dokonce poplatkově zvýhodňujeme. Další naší výhodou je určitě plná podpora v češtině, silné zázemí bankovní skupiny ČSOB včetně její velmi široké pobočkové sítě, kde si mohou klienti účet u Patrie také založit. DIP si následně zaktivují sami v naší platformě WebTrader. Pro ty, kdo s námi již investují, nepředstavuje DIP žádnou složitost navíc oproti všemu, na co jsou již zvyklí. Noví klienti mohou využít DIPu s Patria Finance po jednoduché registraci plně online a v řádu minut. Je logické, že nejprve u nás do DIP vstupují stávající klienti a věříme, že novou možnost využije nemalá část z těch dnes 70 tisíc aktivních. Těší mne, že se nám zároveň daří skrze DIP přivádět i klienty nové a rozšiřovat tak investiční komunitu v Česku.

Děkujeme za poskytnuté informace!

Za redakci DIP Info Jan Sýkora

Zajímá vás téma dlouhodobého investičního produktu více? Pokud ano, tak budeme rádi, když si přečtete další naše články, které vydáváme nejen ve spolupráci s poskytovateli DIP. Na konkrétní sekce našich stránek se dostanete pomocí lišty navigace v menu nebo kliknutím na tlačítka níže:

Více o našem projektu se dozvíte zde:

Přejít nahoru