fbpx

DIP Fio banky nabízí elegantní spojení možností pasivního a aktivního investování

Fio banka umožňuje v rámci své DIP nabídky investovat do širokého portfolia investičních nástrojů včetně vlastních Fio fondů. Fio banka tak v rámci DIP vlastně nabízí možnost jak pro pasivní, tak i aktivní formu investování. Na detail toho, co přesně DIP od Fio banky coby největšího online brokera u nás přináší, jsme se zeptali pana Jakuba Heřmánka, tiskového mluvčího banky.

Co v rámci DIP Fio banka nabízí za investiční možnosti?

Investovat v našem DIPu je možné na českých trzích RM-SYSTÉM a BCPP. V zahraničí pak v USA a Německu. Obecně mají klienti přístup k různým investičním nástrojům. Mohou si vybrat z akcií, dluhopisů, ETF, našich podílových fondů a dalších.

Jak přesně DIP u vás funguje?

V prvé řadě musí mít u nás klient vyplněný investiční dotazník. Na jeho základě je určen jeho investiční profil a tedy z něj vyplývá, které investiční nástroje jsou pro ně přiměřené a které nepřiměřené.

Následně pak mohou u nás investovat v rámci internetové aplikace e-Broker v zásadě trojím způsobem.

První možností je, že si klient může sám aktivně obchodovat akcie, ETF, dluhopisy. K tomu může využívat zázemí našeho analytického týmu a pravidelného zpravodajství. 

Druhou možností je, že klient své peníze může vložit od našich Fio fondů. O tyto fondy se pak starají naši profesionální portfolio manažeři, a prostřednictvím fondu investují peněžní prostředky, které klienti do fondu svěří, do konkrétních cenných papírů (např. akcií, ale také nemovitostní apod.). Jedná se tedy o pasivnější přístup k investování.

Třetí možností, jak využít DIP Fio je kombinace obou přístupů, tj. oba modelové přístupy využití DIPu je možné jednoduše a libovolně kombinovat. Zájemci o DIP si tedy u nás mohou jak nakupovat akcie či jiné cenné papíry přímo na trzích, tak investovat do našich investičních fondů.

Nabízíte v rámci DIP i spořicí či termínované vklady?

Určitě budeme různé možnosti vylepšení a zatraktivnění DIPu ještě analyzovat, aktuálně ale možnosti spoření přímo na obchodním účtu nechystáme. Klienti mohou využívat atraktivní příspěvky zaměstnavatele a daňovou úsporu, čímž se jejich peněžní vklady také zvýší.

Jakožto největší online broker v Česku jdeme ale spíše formou investic. Věříme, že z hlediska dlouhodobého výhledu a také zvyšování finanční gramotnosti do budoucna je to správná cesta. I když samozřejmě investice mají i svá rizika.

Proč bychom si měli uzavřít DIP právě u Fio banky?

Dlouhodobý investiční produkt jsme koncipovali stejně jako naše jiné produkty, tedy tak, aby byl pro klienta jednoduchý, srozumitelný, a hlavně bez zbytečných poplatků.

Založení i vedení obchodního DIP účtu  je tedy u nás zdarma. Stejně jako neúčtujeme žádné speciální poplatky na základě hodnoty portfolia.

Klienty také může ubezpečit zázemí stabilní české banky a největšího online brokera v Česku. I pro potřeby investic do DIP mohou klienti využívat naše kompletní analytické zpravodajství, které jim může v lecčems pomoci.

Jak založení DIPu ve Fio bance funguje?

Pokud už u nás zájemce má obchodní účet, tak si DIP může založit jednoduše přímo v investiční aplikaci e-Broker. Tam hned po přihlášení v levé části obrazovky vidí červené tlačítko na založení a následně jej čeká krátký průvodce. 

Jestliže je zatím klientem pouze bankovních služeb, tak si může obchodní účet založit online (tlačítko +Nový produkt v Internetbankingu) a následně si v něm založí DIP.

Pro ty, kdo ještě u nás účet nemají, je samozřejmou možností si e-Broker založit na kterékoliv naší pobočce. Lze to ale i online, a to tak, že si klient nejprve založí online běžný bankovní účet, z něj pak obchodní účet a v něm pak DIP. Vše může proběhnout během chvíle, jednoduše a online.

Očekáváte, že o DIP budou mít zájem většinou stávající zákazníci?

Očekáváme, že první vlna klientů budou určitě převážně naši stávající klienti. Věříme ale, že výhody našeho DIPu přilákají i nové zákazníky.

Můžete prosím shrnout jaké poplatky jsou s DIP u Fio spojeny?

Jak jsem již uvedl, vedení obchodního účtu k DIPu je zdarma a v souvislosti se spuštěním DIP jsme nezaváděli žádné nové poplatky. Za DIP tedy u Fio banky klient neplatí žádné speciální vstupní poplatky ani poplatky na základě hodnoty portfolia, poplatky jsou tedy u DIP účtů úplně stejné, jako u klasických obchodních účtů.

Obchodování na DIP účtu se řídí stejným ceníkem jako standardní obchodní účty., Ten je dostupný na našich webových stránkách.

Umožňujete pro DIP nastavení pravidelných investic?

Pravidelný nákup lze nastavit pouze u investic do podílových fondů, a to od 300 Kč měsíčně.

Poskytujete klientům ohledně DIPu nějaká doporučení či školení?

Pro klienty pravidelně pořádáme investiční semináře, vždy na jaře a na podzim. K tomu jim poskytujeme kompletní analytické zpravodajství.

Rozdělujete svoji DIP nabídku dle přístupu klientů k riziku?

Klienti musí mít vždy vyplněný investiční dotazník, který vyhodnotí jeho investiční profil a tedy určí, které investice jsou pro něj přiměřené a které jsou nepřiměřené. Přístup k různým instrumentům mu ale na základě toho neblokujeme, jen ho vždy musíme upozornit, že daná investice pro něj třeba není vhodná. Pokud klient na otázky v investičním dotazníku neodpoví, můžeme mu umožnit obchodovat jen v tzv. režimu execution-only, ve kterém je výrazně omezen jak výběr investičních nástrojů, do kterých klient může investovat, tak i výběr trhů.

Děkujeme za poskytnutý rozhovor!

Za redakci DIP Info Jan Sýkora

Zajímá vás téma dlouhodobého investičního produktu více? Pokud ano, tak budeme rádi, když si přečtete další naše články, které vydáváme nejen ve spolupráci s poskytovateli DIP. Na konkrétní sekce našich stránek se dostanete pomocí lišty navigace v menu nebo kliknutím na tlačítka níže:

Více o našem projektu se dozvíte

Přejít nahoru