fbpx

Senát schválil dlouhodobý investiční produkt DIP jako nové penzijní spoření

Dlouhodobý investiční produkt DIP prošel včera (14.12.2023) bez připomínek Senátem. Stalo se tak v rámci balíků zákonů související s rozvojem finančního trhu. Dip je tak defacto za Senát schválen jako nová forma pro moderní penzijní spoření a sjednat bychom si ho měli moci již od ledna 2024. Vše bude záviset na tom, kdy patřičné úpravy zákonů schválí prezident republiky.

Návrh zákona, kterým se mění vybrané zákony v souvislosti s rozvojem finančního trhu a tím i dlouhodobý investiční produkt DIP prošel přes Senát ve znění, které Senátu předložila Poslanecká sněmovna.

Schválená forma pro nové penzijního spoření DIP navazuje na velmi obdobný návrh, který byl odeslán do Poslanecké sněmovny ještě v minulém volebním období. Na zavedení nové možnosti spoření na stáří ve formě dlouhodobého investičního produktu tak panuje široká shoda napříč politickým spektrem. Lze tedy očekávat, že navržené změny zákonů by měly mít opravdu dlouhodobý ráz a svojí stabilitou skutečně přinést očekávané přínosy.

Za hlavní bod změn považuje ministerstvo financí rozšíření možnosti státem podporovaného zajištění na stáří právě o dlouhodobý investiční produkt. Pan ministr Stanjura k DIPu doslovně poznamenal:

“Dlouhodobý investiční produkt je souhrnný název pro již dnes existující finanční produkty investičního nebo spořícího typu, které umožňují vytváření úspor na stáří, přičemž investice jsou omezeny pouze na akcie a dluhopisy obchodované na burze, případně na státní nebo kryté dluhopisy ze zemí EU.“

Pan ministr pro Senát velmi jednoduše shrnul i to, kdo bude moci DIP nabízet: „Dlouhodobý investiční produkt budou moci poskytovat pouze regulované finanční instituce, jako jsou banky, obchodníci s cennými papíry nebo investiční společnosti. Jejich seznam povede ČNB.”

O nabídkách pro dlouhodobý investiční produkt Vás na našich stránkách průběžně informujeme. Přípravu dlouhodobého investičního produktu nám již potvrdila naprostá většina klíčových finančních institucí. Více se dozvíte na dlouhodobyinvesticniprodukt.cz

Za redakci DIP Info Jan Sýkora

Přejít nahoru