fbpx

Daňové zvýhodnění DIP jako jeho základní výhoda

Hlavní důvod a výhoda proč může DIP fungovat lépe, než běžné spoření je jeho daňové zvýhodnění. DIP nám nabízí hned dva možné odečty z daní.  

První získáme na naše vlastní vklady, a to hned od první koruny, kterou si na DIP vložíme. Ročně si takto můžeme přímo z daňového základu odečíst až 48.000Kč a získat tak na dani zpět až 7.200Kč ročně.

Druhou daňově zvýhodněnou částí jsou pak příspěvky od zaměstnavatele, které nedaníme, ani z nich neodvádíme zdravotní či sociální pojištění, a to až do výše 50.000Kč. Je to jako bychom získávali prostředky v čistém, tj. nepřímo tak opět šetříme až 13.300Kč ročně v porovnání s tím, kdyby nám tyto prostředky dával zaměstnavatel do platu.

DIP daňové zvýhodnění

Díky daňovému zvýhodnění našich vkladů i příspěvků od zaměstnavatele si lze s DIPem můžeme našetřit na důchod až o desítky tisíc korun více než pomocí běžných spořících účtů. Vše si podrobně ukážeme v některém z příštích příspěvků.

Jaké jsou podmínky pro získání daňového zvýhodnění u DIP?

Samozřejmou podmínkou je převést si každoročně na účet DIP nějaké prostředky, a to nejpozději do konce roku, za který budeme daňovou slevu nárokovat. Dalšími podmínkami jsou pak, že spořit budeme alespoň 10 let a do věku 60 let. Toto je někdy označováno jako pravidlo 10/60 resp. 120/60.

Co je třeba si říci je, že podmínky doby spoření pro získání daňové výhody, nám nezakazují prostředky vybrat dříve. Jen bychom museli daňové zvýhodnění vrátit. Toto riziko lze ale elegantně snížit tím, že si DIP zřídíme u více poskytovatelů. O tom a dalších tipech si povíme příště a v připravovaném manuálu.

Jak se zvýhodnění DIPu liší od jiných forem spoření na stáří?

Nespornou výhodou DIPu je, že daňové zvýhodnění získáme v DIPu na naše vklady i příspěvky zaměstnavatele hned od první investované koruny. Při běžném příjmu si to tak můžeme předtavit, jako by nám stát přispíval 15 haléřů z každé naší vložené koruny. Státní podpora je tedy okamžitá a od jakéhokoliv našeho vkladu. Režim daňového zvýhodnění příspěvků zaměstnavatele je trochu jiný. Zatímco u našich vkladů musíme počkat na vrácení daně v rámci daňového přiznání, tak u příspěvků od zaměstnavatele je dostáváme rovnou tj. bez daní a příspěvků na sociální a zdravotní pojištění. Je to jako by nám je dal zaměstnavatel rovnou v čistém platu.

Díky oběma daňovým zvýhodněním lze očekávat, že DIP se do budoucna stane velmi hojně používanou alternativou k stávajícím formám spoření na stáří typu doplňkového penzijního spoření či „starého“ penzijního připojištění. 

Pro více informací pokračujte posunutím textu dolů nebo využijte navigační lišty v menu či klikněte na nějaké tlačítko níže:

Přejít nahoru